3 perc olvasási idő

A Facebook és az Instagram-bejegyzések Meta általi használatának letiltása az AI képzéshez nem egyszerű

A Meta, az Instagram és a Facebook anyavállalata 2024. június 26-tól megváltoztatta adatvédelmi irányelveit. A felhasználói aggodalmakra reagálva a Meta május 22. óta több mint 2 milliárd alkalmazáson belüli értesítést és e-mailt küldött európai embereknek egy leiratkozási űrlapra mutató hivatkozással, amely tiltakozik az ellen, hogy a Meta felhasználja adataikat AI-betanítási célokra.

A Facebook és az Instagram-bejegyzések Meta általi használatának letiltása az AI képzéshez nem egyszerű
Forrás: CNN.com

A közösségi médiában számos videó jelent meg a témában, amelyek állítólag lépésről lépésre mutatják be, hogyan lehet tiltakozni az ellen, hogy a Meta ebből a célból lekaparja az adataidat. Az egyik ilyen videó a TikTokon több mint 4.3 millió megtekintéssel és 5,500 megjegyzéssel rendelkezik, és több mint 149,000 alkalommal osztották meg. A leiratkozási funkcióval kapcsolatos szkeptikus bejegyzéseket a Redditen, az X-en és az Instagramon is megosztják.

 

Source: Snopes.com

A funkció elérhető volt a Meta európai régiós és egyesült királyságbeli ügyfelei számára, de az amerikai felhasználók számára nem. A New York Times arról számolt be, hogy a Metának nem kellett értesítenie a felhasználókat, ezért a felhasználók talán nem is tudták, hogy nyilvános bejegyzéseikkel tanítja az AI-t.

A Meta „Hogyan használja fel a Meta az információkat generatív AI-modellekhez és -funkciókhoz” című oldala szerint a felhasználóknak joguk van tiltakozni az ellen, hogy a Meta termékeiről és szolgáltatásairól megosztott információkat a mesterséges intelligencia fejlesztésére és javítására használják a Metánál. A Meta konzultál az EU vezető adatvédelmi szabályozójával, az Ír Adatvédelmi Bizottsággal, és visszajelzéseiket beépítette annak biztosítása érdekében, hogy a mesterséges intelligencia Metánál történő betanításának módja megfeleljen az EU adatvédelmi törvényeinek.

Egy vállalat, amely a felhasználók adatait használja az AI betanításához, széles körű kritikával szembesült a Digital Rights Európai Központja (NOYB), egy nonprofit szervezet , amely a digitális jogok és az adatvédelmi törvények érvényesítésére összpontosít. A csoport 11 európai országban nyújtott be panaszt, kérve a hatóságokat, hogy indítsanak sürgősségi eljárást a változás leállítására, mielőtt az 2024. június 26-án hatályba lépne. A Meta leiratkozási folyamata túl bonyolult és időigényes, és még személyes okokat is igényel.

Source: Facebook Help Center for European users

Az Európai Bíróság már egyértelművé tette, hogy a Metának nincs „jogos érdeke” arra, hogy felülírja a felhasználók adatvédelemhez való jogát a hirdetések során. A Meta azt is mondja, hogy a felhasználói adatok megoszthatók bármely „harmadik féllel” – azaz bárkivel a világon.

A Meta azt állítja, hogy tiszteletben tartja az európai felhasználók minden kifogását, és nem használja az emberek privát üzeneteit barátaival és családjával az AI-rendszerek betanításához. Az Ír Adatvédelmi Bizottság (DPC) azonban azt mondta, hogy nem fogja feldolgozni az EU/EGT felhasználói adatait meghatározatlan „mesterségesintelligencia-technikák” céljából. A Meta továbbra is nagyon bízik abban, hogy megközelítése megfelel az európai törvényeknek és rendeleteknek, és elkötelezett amellett, hogy a Meta AI-t és modelljeit világszerte több emberhez eljuttassa, beleértve Európát is.

Cikk megosztása
Hasonló cikkek
Az Egyesült Királyság kkv-i márkaépítő hirdetési stratégiákkal virágoznak
2 perc olvasási idő

Az Egyesült Királyság kkv-i márkaépítő hirdetési stratégiákkal virágoznak

A legfrissebb adatok feltűnő tendenciát mutatnak az Egyesült Királyság kis- és középvállalkozásai (kkv-k) körében: többségük profitál hirdetési és márkaépítési stratégiáiból. Az Amazon Ads tanulmánya azt mutatja, hogy a kkv-k 86% -a a jelenlegi hirdetési megközelítéseiknek tulajdonítja az új ügyfelek sikeres vonzását és a márka ismertségének növelését az elmúlt évben.

Olvasás
Bridge Now

Legfrissebb hírek MOST

10+ olvasatlan

10+