3 min. čítanie

Webshopok konverzióinak alakulása a koronavírus idején – frissítve

Ahogy előző héten, most is megvizsgáltam, hogyan teljesítenek az egyes szegmensek a Dognet affiliate hálózat adatai szerint. Ezek “maximálisan friss” adatok, a vasárnapi számok (március 22.) is szerepelnek benne.

Štefan Polgári Štefan Polgári
Managing Director, Ecommerce Bridge
Webshopok konverzióinak alakulása a koronavírus idején – frissítve

A számokról és a módszertanról

Az adatok tartalmazzák hálózatunk összes kampányát az összes piacon. Nagyjából 60%-uk szlovák webáruház, 30%-uk cseh, a többi pedig többségében magyarországi webshop. Mivel ezek a piacok nagyon közel vannak egymáshoz, úgy döntöttem, hogy inkább az adatmennyiséget részesítem előnyben, mint a piaci specifikációt.

Az összeállítás készítésénél azon konverziók számát vettem figyelembe, amelyek az affiliate kampányokon keresztül érkeztek, tehát nem a webshopok teljes számairól van szó. A valóságtól való eltérés +/- 10%.

A százalékos csökkenés vagy növekedés átlagának kiszámításához a 2020-as év első 30 napjának átlagát vettem kiindulásként, tehát még a krízis előtti időszakot.

Csak hogy mindenki számára egyértelmű legyen, a hét legerősebb napja a hétfő, időnként a vasárnap. A vásárlások száma folyamatosan csökken a leggyengébb naphoz, a szombathoz közeledve. Vasárnap a szám elkezd növekedni, és hétfőn maximalizálódik. Természetesen, ez a klasszikus hetekre vonatkozik, állami ünnepek, iskolai szünetek nélkül.

Négy szegmenst figyeltem

  • Egészség
  • Otthon és lakberendezés
  • Divat
  • Elektrotechnika

Egészség szegmens csúcsa

Az egészség szegmens továbbra is vezetett múlt héten. Néhány napon keresztül a hálózat konverziónak több mint 50%-a ebből a szegmensből származott. Annak ellenére, hogy a többi szegmens „javult” a hétvégén, az egészségügy szegmens erőteljes dominanciája várható a következő napokban is. Tekintettel arra azonban, hogy talán hamarosan újra kinyithatnak az üzletek, és a gyógyszertárak készletezése is javulni fog, a szegmens valószínűleg fokozatosan normalizálódik. Persze, a járvány kapcsán kialakult helyzet napról napra, sőt, óráról órára változik, így a feltételezett alakulás is változhat ennek függvényében.

Vasárnap ismét az otthon és lakberendezés jegyében

Kisebb ingadozás után a lakberendezés és otthon szegmens március 22-én, vasárnap visszatért. Azt az előző hetekben is megfigyelhettük, hogy vasárnap „az egészséggel nem foglalkozunk”. Vajon ez egy jel, hogy a szegmensek visszatérnek a normális kerékvágásban? Valószínűleg nem, ennek oka, hogy hétvégén az emberek elhalasztják a nagyobb bevásárlásokat.

A divat és szépségápolás még mindig jelentősen az átlag alatt

Más szegmensek újjáéledése ellenére a divat és a szépségápolás stagnál. Logikus – az emberek elegendő ruhával és kozmetikummal rendelkeznek.

Mi lesz a folytatás? A világjárvány azt mutatja, hogy az online munka és az online vásárlás biztonságosabb mód, mint ahogy ez a múltban volt. Mindenki tudta, hogy az online a jövő, de azt is, hogy ilyen közel van? Szorítsunk azért, hogy minden jól végződjön. Mindenekelőtt: maradjunk otthon! És mondjunk köszönetet a logisztikai társaságoknak és a futároknak. Ha valamit kiszállítanak nekünk, adjunk nekik egy kis ajándékot. Csokit, kekszet, bármit. Manapság nem könnyű a helyzetük, és az e-kereskedelem nekik köszönhetően működik.

Zdieľať článok
Štefan Polgári
Managing Director, Ecommerce Bridge

Az Ecommerce Bridge projekt alapítója és vezetője. Több mint 10 éve foglalkozik online marketinggel, és Ecommerce Bridge-en kívül vezeti a Dognet affiliate hálózatot is.

Týždenný podcast UPdate
Podobné články
Recenzió: Miért (ne) használjuk a Wix-et?
6 min. čítanie

Recenzió: Miért (ne) használjuk a Wix-et?

Weboldalak készítésére számtalan eszköz létezik. A legismertebb WordPress-től kezdve, amelynél szükségünk van némi alap technikai ismeretekre, egészen a különféle online szerkesztőkig, amelyek segítségével programozás nélkül tudunk létrehozni weboldalakat.

Štefan Polgári Štefan Polgári
Managing Director, Ecommerce Bridge
Prečítať článok
Webshopok konverzióinak alakulása a koronavírus idején – 4 friss grafikonnal
2 min. čítanie

Webshopok konverzióinak alakulása a koronavírus idején – 4 friss grafikonnal

Hogyan érinti az aktuális helyzet az e-kereskedelem piacát? Dognet affiliate hálózatunkban több száz kampányunk van különféle szegmensekből, ezért úgy döntöttem, megvizsgálom az idei év összesített adatait (2020.03.14-ig), és készítek belőle egy rövid összefoglalót. Hogyan teljesít az egészség szegmens, és hogy állnak a többiek?

Štefan Polgári Štefan Polgári
Managing Director, Ecommerce Bridge
Prečítať článok
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK HELYESEN PIACKUTATÁST ÉS KONKURENCIAELEMZÉST?
12 min. čítanie

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK HELYESEN PIACKUTATÁST ÉS KONKURENCIAELEMZÉST?

Kezdjük rögtön az elején azzal, hogy mi a fontos minden vállalkozás beindításánál. Azt hiszem abban egyetértünk, hogy a helyes döntések képezik az alapját. Hányszor olvashatjuk a különféle interjúkban, hogy a sikeres üzletember azt mondja: „Ekkor helyes döntést hoztam“. De gyakran ugyanezekben az interjúkban azt is olvashatjuk, hogy: „Ha akkor többet tudtam volna, akkor nem követtem […]

Martin Souček Martin Souček
Chief Marketing Officer a Survionál
Prečítať článok