Érdekel
30. June 2020

Štefan Polgári

Managing Director, Ecommerce Bridge
30. June 2020

Recenzió: Miért (ne) használjuk a Wix-et?

5 perc olvasási idő

Weboldalak készítésére számtalan eszköz létezik. A legismertebb WordPress-től kezdve, amelynél szükségünk van némi alap technikai ismeretekre, egészen a különféle online szerkesztőkig, amelyek segítségével programozás nélkül tudunk létrehozni weboldalakat.

Egyike ezeknek a Wix – talán az egyik legtúlértékeltebb szerkesztő az interneten. Cikkünkben megmutatjuk, hogy miért is használhatatlan szinte a gyakorlatban.

Hogy működik a Wix?

A Wix az ún. Cloud-based megoldás elvén működik. Mit jelent ez? Azt, hogy a weboldal létrehozása online, az internetes böngészőn keresztül történik, miközben a hostingot maga a szolgáltató biztosítja.

A rendszer filozófiája, hogy lehetővé tegyék az egyszerű felhasználónak is, hogy kattintgatásokkal létre tudja hozni saját weboldalát gyorsan és egyszerűen.

Miután beregisztráltunk a Wix.com oldalra, ki kell választani a weboldal típusát. Ezt követően a rendszer két létrehozási módot kínál fel: vagy a Wix ADI, vagy a Wix Editoron keresztül tudjuk létrehozni.

Wix ADI

A Wix ADI (Artificial Design Intelligence) egy online generátor, amely a “varázslóban” (Wizard) megadott információk szerint maga hozza létre a weboldalat. A Wizard gyakorlatilag egy kérdőív – lépésről lépésre válaszolunk néhány kérdésre, kiválasztjuk a funkciókat vagy a weboldal kinézetét.

A Wix ADI egészen tisztességesen autonóm. Az oldal típusa szerint képes olyan hasznos funkciókat kínálni, amelyek jól jönnek a weboldalon. Például a fotósoknak szánt oldaltípusnál hozzá lehet adni a foglalások és megrendelés funkciót, Instagram Feed megjelenítést, vagy hírlevélfeliratkozás funkciót.

Ugyanígy, a rendszer képes saját maga kikeresni a felhasználóról elérhető különböző adatokat, és a meglévő honlapról tartalmat is tud importálni.

A végén kiválasztjuk a színt és a főoldal stílusát.

Egyszerűnek tűnik, ugye?

Sajnos, a Wix esetében semmi sem olyan, mint első ránézésre tűnik. Az oldal kigenerálása viszonylag hosszú ideig tart, és a további változtatások is rengeteg időt és energiát igényelnek. Később leírjuk azt is, hogy miért.

Wix Editor

A másik lehetőség, amellyel létre tudunk hozni egy weboldalt, a Wix Editor. Vagy választunk egyet az elérhető sablonokból (és azt szerkesztjük később a kívánt állapotra), vagy nulláról kezdünk layoutot építeni. Sablon választásánál gondoljunk arra is, hogy ha később szeretnénk megváltoztatni azt (más sablonra), elveszítjük a teljes tartalmat.

A Wix rendszerének komoly hiányosságai

A Wix egyszerű és gyors rendszerként pozicionálja magát, amellyel játszva és ingyenesen létrehozhatja saját weboldalát bárki. Ez azonban nem teljesen igaz. A Wix-nél néhány komoly problémába ütközünk:

Bonyolult szerkesztés

Elsősorban nehézkes az adminisztráció. Függetlenül attól, hogy a Wix ADI-ban vagy a Wix Editorral kezdünk dolgozni. Mindkettő felület viszonylag nehezen áttekinthető, nehéz tájékozódni benne.

A Wix ADI admin felületén a beállítási lehetőségek szűkek. Csak néhány sablon érhető el, amelyek közül választhatunk. A drag&drop funkció szintén limitált – például csak az új szekció bal oldali menüből való hozzáadásakor működik, de két szekciót felcserélni már nem lehet vele. Hasonló, nem épp logikus dolgokat az egész adminisztrációs felületen találunk.

Ha jelentősebb változtatásokat szeretnénk eszközölni, kénytelenek vagyunk átkapcsolni a Wix Editorba, amelyből azonban már vissza nem tudunk térni a Wix ADI-ba. A szerkesztőbe a felső menüben található Site -> Go ti Editor gombra kattintva jutunk el.

A Wix Editor az ADI-val összehasonlítva változtathatóbb, variálhatóbb. Mivel több beállítási lehetőséget kínál, a dizájn vagy layout módosításoknál nagyobb szabadságot ad. Azonban, ahogy a Wix ADI is, úgy ez sem túl intuitív UI szempontból. Az elérhető funkciók óriás mennyiségével kombinálva ez nem túl hatékony, sok változtatást fogunk végezni megpróbálom-tévedtem módon.

Nem elégséges gyorsaság és reagálás

Következő nagy negatívum, hogy mindkét weboldal létrehozási mód extrém lassú. Minél több hozzáadott elem van az oldalon (szekció, galéria, fénykép, stb. …), annál lassabbá válik a szerkesztés. Minden változtatás rettentő sok időbe telik, ugyanúgy az oldal beolvasása és mentése is. Gyakran megesik az is, hogy lefagy a böngészőben megnyitott oldal ezek miatt.

Ár: Fizetett verzió nélkül nem ússzuk meg

A weboldalt ingyenesen készíthetjük el, azonban ha teljesértékűen szeretnénk használni, szükségünk lesz a prémium verzióra. A Wix oldalak ára függ az egyes csomagok tartalmától. Hátrány, hogy a legkisebb csomag is, amely lehetővé teszi, hogy saját domainnel kössük össze a weboldalt, drágább, mint a konkurenciáé (összehasonlítva a Webnode-dal).

Kinek felel meg a Wix?

Ha termékoldalt, blogot vagy eCommerce megoldásokat terveztek, a Wixet kerüljétek el messzire. Főleg az adatok lassú beolvasása és a nagyobb mennyiségű tartalomnál adódó problémák miatt. Ezért is van az, hogy a rendszer többé-kevésbé használhatatlan a bonyolultabb weboldalak esetében.

Milyen esetekre lehet azonban jó megoldás?

  • Egyszerű bemutatkozó weboldal
  • Weboldal minimális információval – pl. a szolgáltatások leírására és az elérhetőségek feltüntetésére
  • Weboldal bejegyzett kennelnek – ezt a rendszer meglepő módon a gyakorlatban nagyon szeretik a bejegyzett tenyésztők az egész világon

Az eredmény egy egészen szép és reszponzív weboldal lesz. Ugyan nem lesz 100%-ban használható, de legalább szépen be van csomagolva. Csak rajtunk múlik, hogy ezzel megelégszünk-e.

Tippek, amelyek megkönnyítik a Wix használatát

Abban az esetben, ha a Wix használata mellett döntötök (vagy már ezzel dolgoztok, összegyűjtöttünk pár hasznos tippet:

  1. Törekedjetek arra, hogy mindig a Wix ADI-n keresztül hozzátok létre az oldalt
  2. A lehető legtöbb adatot adjátok meg a “varázslónak”
  3. A színösszeállítást a logótok alapján generáljátok ki. Ezzel meggyorsítjátok a teljes folyamatot, és nem kell időt szánni a dizájnra. A Wix ADI megcsinálja helyettetek.

Amint láthatjuk, a Wix-nek gondot okoz beolvasni a képeket a varázslóban. Ebben az esetben a szürke körben meg kellett volna jelennie az Ecommerce Bridge fekete-fehér logójának. A színskála jóváhagyását követően, valamint a főoldal kinézetének kiválasztása után ezt tudjátok javítani az admin felületen.

4. Amikor a Wix-ben dolgoztok, zárjatok be minden más ablakot a böngészőben. Ez kicsit segíti, hogy gyorsabban olvassa be az egyes elemeket az adminisztrációs felületen.

5. Ne töltsetek fel túl sok képet a weboldalra.

6. Ne használjatok nagyfelbontású fotókat.

7. A következő lehetséges alkalommal cseréljétek le a Wix-et egy más platformra 🙂

Teljes értékelés: Léteznek jobb megoldások weboldalak létrehozására

Annak ellenére, hogy a Wixnek világszerte többszázezer rajongója van, mi nem javasoljuk. Fő problémánk a nehézkes és logikátlan adminisztrációs felület, és hogy szörnyen lassú a rendszer. Ezért ha időt szeretnétek spórolni, és lelki nyugalmatokat is meg akarjátok őrizni, válasszatok inkább más eszközt. Például a Webnode-ot. Könnyen kezelhető, és a technikában nem jártas felhasználók is tudnak vele dolgozni. Mindemellett pedig még olcsóbb is, mint a Wix.

Získaj novinky ako prvý

Prihlásením sa do noviniek súhlasíš s ich odberom a týmto úprimným dokumentom, ktorý sme k ochrane osobných údajov pripravili.

A cikk szerzője

Štefan Polgári

Managing Director, Ecommerce Bridge

Az Ecommerce Bridge projekt alapítója és vezetője. Több mint 10 éve foglalkozik online marketinggel, és Ecommerce Bridge-en kívül vezeti a Dognet affiliate hálózatot is.

A cikk támogatója

Helyi affiliate hálózat vagyunk, teljes mértékben ismerjük és értjük a helyi piacot. Jelenleg 569 kampányunk van, és 4032 partnerrel dolgozunk együtt. 2013 óta 1 157 282 konverziót közvetítettünk, amely 54 000 000 eurós forgalmat jelent. Partnereinknek ezidáig 3 602 735 euró jutalékot fizettünk ki.