
.
Mit adhat el, vagy mit nem adhat el?
Vitatott összetevőket tartalmazó élelmiszerek
A két piac között jelentős különbség van abban, hogy az élelmiszer-adalékanyagokat hogyan szabályozzák. Az európai élelmiszer-szabályozás számos olyan adalékanyagot tilt be, amelyek az amerikai élelmiszerekben továbbra is engedélyezettek.
Az európai élelmiszer-szabályozás betiltotta a sárga 5-ös számú (tartrazin) és a vörös 40-es számú (Allura Red) adalékanyagot, mivel bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy ezek egészségügyi problémákkal, többek között a gyermekek hiperaktivitásával kapcsolatos
ak. Az EU betiltja a kálium-bromátot, amely sütőipari összetevőként a tészta tulajdonságainak javítására szolgál, mivel a rákos megbetegedésekkel való lehetséges kapcsolata miatt. Az Egyesült Államokban a kereskedelmi pékségek a szigorú szövetségi szabályozás hiánya ellenére továbbra is használják a kálium-bromátot a kenyérgyártáshoz. Az amerikai tejipar a tejelő tehenek tejhozamának növelése érdekében alkalmazza a rekombináns szarvasmarha növekedési hormonokat (rBGH), az európai hatóságok azonban betiltották a használatát. Az európai hatóságok azért tiltották be a terméket, mert meg akarják védeni mind az állatok jólétét, mind az emberi egészséget a lehetséges rákos megbetegedésekkel kapcsolatos kockázatoktól.
Ellenőrzött kozmetikai termékek
A kozmetikai termékekre vonatkozó európai szabályozási rendszer ugyanolyan szigorú, mint a többi uniós irányelv. Az EU az izopropil-parabént az izobutil-parabennel együtt tiltott anyagnak minősíti, mivel befolyásolják az endokrin rendszer működését, bár az USA-ban továbbra is engedélyezettek. Az európai hatóságok betiltották a hidrokinont tartalmazó bőrvilágosító termékeket, mivel bizonyítékok vannak arra, hogy azok potenciális rákkeltő és bőrrendellenességeket okozó mellékhatásokat okozhatnak. Az Egyesült Államokban a hidrokinon a vény nélkül kapható bőrvilágosító megoldások összetevőjeként van forgalomban. Az antimikrobiális vegyi anyag, a triklozán fogkrémekben, szappanokban és dezodorokban létezik az USA-ban, de az EU betiltotta a használatát. Az európai hatóságok környezetvédelmi aggodalmuknak adtak hangot a triklozánnal kapcsolatban, ugyanakkor ezt az anyagot az antibiotikum-rezisztenciával is összefüggésbe hozták.
Vegyszerek és növényvédő szerek – a kockázat különböző megközelítései
A Roundupban és más termékekben előforduló glifozát gyomirtó szer továbbra is intenzív uniós szabályozási felügyelet alatt áll, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban széles körben használják. Az EU bizonyos mértékig korlátozza a glifozát használatát, mivel az anyag potenciális összefüggést mutat a rák kialakulásával és a környezeti károkkal. AzEU tiltja a neonikotinoid növényvédő szereket, mivel azok végzetes károkat okoznak a méheknek és más beporzó szervezeteknek. Az USA továbbra is használja a neonikotinoid peszticideket, miközben új korlátozásokat vezet be a felhasználásukra vonatkozóan.
Gyermekeknek szánt termékek és biztonság
A ftalátok lágyítóként szolgálnak a rugalmas műanyagok előállításához a különböző gyermekjátékokban és termékekben. Az Európai Unió korlátozta bizonyos ftalátok, például a DEHP, DBP és BBP használatát a gyermekek egészségére gyakorolt lehetséges káros hatásuk miatt, különösen a reproduktív és fejlődési toxicitás tekintetében. Az Európai Unió tiltja a PBDE (polibrómozott difenil-éterek) égésgátlók használatát az Európában értékesített bútorokban és gyermekpizsamákban, mivel ezeket az anyagokat endokrin zavarokkal és idegrendszeri károsodással hozták összefüggésbe.
Az elektronika energiahatékonysága
Az EU szigorú követelményeket vezet be az elektromos készülékek energiahatékonysági szintjének értékelésére. Az EU környezetbarát tervezésről szóló irányelve és az energiafogyasztás címkézéséről szóló rendelet értelmében az energiafelhasználás szempontjából nem hatékony termékeket nem lehet értékesíteni a piacon. Az Egyesült Államok piaca elfogadja a régebbi energiaigényes készülékeket, például a hűtőszekrényeket, valamint a légkondicionálókat és az izzókat, de ezek a termékek sértik az EU energiafelhasználási előírásait.
A szükséges tanúsítványok beszerzése
Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok (USA) piacain való sikeres terjeszkedéshez elengedhetetlen a szükséges tanúsítványok megszerzése. Az EU-ban a CE-jelölés megszerzése alapvető fontosságú, mivel ez igazolja, hogy a termék megfelel az európai biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak. Az Egyesült Államokban az FDA-tól az élelmiszerek és kozmetikumok, illetve az EPA-tól a vegyi anyagok esetében a tanúsítványok megszerzésére kell összpontosítani. Ezek a tanúsítványok biztosítják, hogy termékei megfelelnek az egyes régiók szabályozási követelményeinek, megkönnyítve a zökkenőmentes piacra lépést és a helyi jogszabályoknak való megfelelést.
Következtetés
A piacok közötti szabályozási megközelítések jelentős különbségeket mutatnak, még akkor is, ha mindkét helyen a fogyasztók biztonsága a legfontosabb. Az EU elővigyázatossági alapon korlátozza az olyan termékeket, amelyek potenciálisan hatással lehetnek az egészségre vagy a környezetre, még akkor is, ha a tudományos adatok bizonytalanok. Az amerikai és az európai piacokat egyaránt megcélzó vállalkozásoknak ki kell igazítaniuk termékcsaládjaikat, mivel az EU biztonsági előírásai meghaladják az USA biztonsági előírásait.