15 perc olvasási idő

UX és UI design: Mi a különbség?

Az UX és UI mozaikszavak, amelyeket gyakran együtt használnak. Ennek eredményeként egyesek úgy gondolják, hogy ugyanazokra vagy hasonló tervezési területekre utalnak. Ez nem igaz. Bár az UX és a felhasználói felület kiegészítik egymást, sok szempontból különböznek egymástól. Tehát mit jelentenek, és hol illeszkedik a használhatóság?

UX és UI design: Mi a különbség?
Forrás: Unsplash.com

Mi az UX design?

Az UX a felhasználói élményt jelenti. A gyakorlatban ez az az érzés, amelyet a felhasználók éreznek, amikor egy adott digitális termékkel, például egy webhellyel vagy alkalmazással lépnek kapcsolatba.

Az UX design egy változatos tudományág, amely számos különböző területről származik, beleértve a pszichológiát, a marketinget, a piackutatást, a tervezést, az üzleti életet és a technológiát. Mindezeket ötvözi, és megpróbál vonzó és praktikus eredményt elérni az ügyfél számára.

Az UX tervezés digitális és fizikai termékekre egyaránt alkalmazható. Ezt azonban gyakran kombinálják a weboldal tervezésével. A jól elkészített UX design biztosítja az egyértelmű weboldalt , ahol az ügyfelek percek alatt megtalálhatják, amire szükségük van. Ennek eredményeként kevésbé valószínű, hogy elhagyják és nem fejezik be a vásárlást.

A „felhasználói élmény” kifejezés az 1990-es évekre nyúlik vissza. Donald Norman, az Apple kognitív tudósa alkotta meg.

Érdekes módon azonban az UX első utalásai az 1950-es évekre vezethetők vissza, amikor Henry Dreyfuss amerikai ipari mérnök megjelent a színen. Híres lett a gépek tervezéséről és használhatóságuk javításáról. Ötletei arra irányultak, hogy az egyes termékek jól szolgálják az embereket, és a lehető legkönnyebben használhatók legyenek.

Walt Disney volt felelős az UX tervezés jelentős változásáért is. A szakértők őt tartják az első UX tervezőnek. Megszállottja volt annak, hogy varázslatos, magával ragadó és tökéletes felhasználói élményeket hozzon létre meséiben.

Ne felejtsük el az 1970-es éveket, amelyek bevezették a személyi számítástechnika korszakát. Az UX design elkezdett bővülni, de nem volt neve. Csak addig, amíg Donald Norman nevet nem adott neki.

Source: Unsplash.com

Az UX tervezés alapelvei

Amikor azt mondod, hogy „jó UX design”, mindenki másra gondol. Ezért van néhány kulcsfontosságú alapelv , amely egyértelműen meghatározza.

 1. Mindig a felhasználót helyezze az első helyre

A felhasználói felület kialakítása a felhasználót helyezi előtérbe. Ez egyszerűnek és nyilvánvalónak tűnhet, de különböző tényezők, például az ügyfél észlelése miatt a tervező elfelejtheti.

A kiváló UX design a felhasználókat szolgálja, és segít nekik a legegyszerűbb és leggyorsabb módon megoldani problémáikat . Az e-shop egy tiszta weboldal, ahol a termékek néhány fő kategóriába sorolhatók. Van egy keresősáv és természetesen egy egyszerű fizetési folyamat.

Az UX kialakítása nem okozhat további problémákat. Ellenkező esetben elriaszthatja az embert a webhely megvásárlásától vagy böngészésétől, és lemaradhat.

 1. Az egyszerűség, a hierarchia és a következetesség kulcsfontosságú

Az egyszerűség, a hierarchia és a konzisztencia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy másodpercek alatt megtalálják, amire szükségük van, és azt tegyék, amiért jöttek. Ezen funkciók mindegyike másképp csinálja ezt:

 • Egyszerűség – a webhelynek nem kell a legeredetibb dizájnnal rendelkeznie ahhoz, hogy a felhasználó könnyen navigálhasson. Az egyszerűség inkább a felesleges elemek és lépések korlátozásáról szól, amelyek bonyolítják a felhasználói élményt.
 • Hierarchia – a színek, betűtípusok és egyéb elemek megfelelő elhelyezése biztosítja, hogy a felhasználók könnyen navigálhassanak az oldalon. Nagyon gyorsan megtalálnak mindent, amire szükségük van, automatikusan növelve vásárlási esélyeiket, előfizetésüket stb.
 • Konzisztencia – ugyanazon színek, betűtípusok és egyéb márkajelzéssel kapcsolatos elemek használata a felhasználóval való kommunikációhoz használt összes platformon szintén javítja és ösztönzi a felhasználói élményt.
 1. Első a funkcionalitás, csak másodsorban a dizájn

Az UX design célja, hogy megkönnyítse az egyéni tevékenységeket, például a termékek megtalálását vagy a vásárlást a felhasználók számára. Bár a digitális termék megjelenése és érzete fontos, a funkcionalitás mindig az első.

 1. Az inspirációnak az ismerőstől kell származnia

Sok UX tervező gyakran nem szokványos és over-the-top termékeket hoz létre, amelyeket az emberek nem tudnak, mire számíthatnak. Ez szükségtelen akadályokat teremt számukra, és végül arra készteti őket, hogy elhagyják az alkalmazást vagy a webhelyet.

Más szóval, a jó UX-tervezésnek megalapozott tervezési kereteken kell alapulnia. A felhasználóknak ismerniük kell ezeket a keretrendszereket, és képesnek kell lenniük arra, hogy könnyen navigáljanak bennük.

Source: Unsplash.com

Mit old meg az UX design?

Az UX tervezés számos területet fed le, többek között:

 • Az interakciótervezés – más néven IxD – az a folyamat, amely felfedezi, hogy egy személy hogyan lép kapcsolatba egy termékkel a folyamat egyszerűsítése és a legjobb élmény biztosítása érdekében. Ezenkívül az interakciótervezés arról szól, hogy megfigyeljük, hogyan viselkedik a termék, amikor a másik fél használja, vagyis milyen visszajelzést ad, és hogyan reagálhat egy személy.
 • Felhasználói kutatás – használhatja a felhasználók megértésére és problémáik felfedezésére. Ezen információk alapján hatékony megoldásokat tervezhet a termék adaptálására, hogy könnyen használható és praktikus legyen.
 • Információs architektúra – arra szolgál, hogy segítse a felhasználókat az Ön által megadott termékek és információk navigálásában. Különösen a tartalom hatékony szervezésére és strukturálására összpontosít.
 • Webes alkalmazkodóképesség – biztosítja, hogy a felhasználói felület jól jelenjen meg különböző eszközökön, az asztali számítógéptől a táblagépen át a mobilig.
 • Tartalom – az oldal tartalma szintén fontos az UX számára. A cikkek, termékleírások és egyéb szövegek jelentősen befolyásolják a felhasználói élményt. Ezért fontos ellenőrizni, hogy a szöveg megfelel-e a helynek, képekhez vagy más vizualizációkhoz kapcsolódik-e, és releváns-e.
 • Personák létrehozása – Az UX tervezők az összegyűjtött információkat felhasználhatják olyan személyiségek létrehozására, amelyekhez webhelyeket, alkalmazásokat és egyéb termékeket terveznek.
 • Egyéb területek – Az UX több tucat különböző területet foglal magában, mint például a használhatóság, a hozzáférhetőség és a virtuális valóság.

Szakértői tanácsadás

Az UX-ben és az AI-ban a személyiség egy olyan karakter, amely az emberek szükségleteinek, céljainak és viselkedésének egy adott csoportját képviseli. Segít megérteni a felhasználókat, és értékesebb és jobb tartalmat hoz létre.

Mi az AI tervezés?

Az UI a „felhasználói felület” rövidítése. Ez a tervezési terület a termék esztétikájáraés grafikájára összpontosít. A felhasználói felület mindent tartalmaz, amit egy webhelyen vagy alkalmazásban lát, például képeket, szöveget, szalaghirdetéseket, gombokat stb.

A felhasználói felület létfontosságú , mert meggyőzheti a felhasználókat, hogy maradjanak a webhelyen és vásároljanak. Jelentősen befolyásolja az UX-et is, mert javíthatja azt. Egy gyönyörű és funkcionális webhely sokkal jobban fogja érezni magát, mint egy zsúfolt, ahol az egyik elem a másikra van rétegezve, és nem kapcsolódik az egészhez.

A felhasználói felület története az 1970-es években kezdődött a Xerox Alto számítógép bevezetésével, amely elsőként rendelkezett kifinomult felhasználói felülettel. Ezt grafikus felhasználói felületnek vagy grafikus felhasználói felületnek is nevezik.

A Xerox számítógép egymást átfedő ablakokkal, előugró menükkel, valamint ikonokkal vagy gombokkal rendelkezett az egyes funkciókhoz, ami azt jelentette, hogy speciális informatikai képzettséggel nem rendelkező emberek is használhatták.

Ez a változás az emberek szélesebb köre számára tette elérhetővé a számítógépeket , és javította az általános felhasználói élményt.

A felhasználói felület kialakításának típusai

A felhasználói felület kialakításának van néhány alapvető típusa, amelyek a következők:

 • Grafikus felhasználói felület (GUI) – az egyik leggyakoribb interfésztípus, amelyet webhelyek és alkalmazások létrehozására használnak. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy praktikus ikonokon és gombokon keresztül lépjenek kapcsolatba, amelyekre egérrel vagy trackpaddel kattintanak. A grafikus felhasználói felület jó példája a kezdőképernyő vagy az asztal.
 • Hangalapú felhasználói felület (VUI) – más néven beszédfelismerési felhasználói felület. Feladata a beszéd felismerése a hangutasítások megértése érdekében. Jelenleg széles körben használják. A VUI-k példái olyan népszerű hangsegédek, mint a Siri, a Google Home vagy az Amazon Alexa.
 • Menüvezérelt felület – Ezt menüvezérelt felületnek is nevezhetjük. Ezen belül a felhasználók menük sorozatán keresztül lépnek kapcsolatba egy programmal vagy rendszerrel. Ezek a menük mutatóval, érintőképernyővel vagy billentyűzettel kijelölt beállítások vagy parancsok. A menüvezérelt interfészek megtalálhatók például az ATM-ekben.
 • Parancssori felület – egy szöveges felület, ahol parancsokat írhat be. A parancsok ezután kölcsönhatásba lépnek az operációs rendszerrel. Ez az interfésztípus a múltban elterjedt volt, de még ma is találkozhat vele, például Node.js használatakor.
 • Virtuális valóság (VR) – A virtuális valóság megteremti a valós világ illúzióját. Még mindig gyerekcipőben jár, de elég gyorsan fejlődik, így egyre inkább AI tervezőként fogja látni.

Tudtad…?

A hangalapú felhasználói felületet az AI-tervezők már jóval a hangsegéd fellendülése előtt használták. Arra használták, hogy weboldalakat optimalizáljanak a fogyatékkal élők számára.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos legfontosabb alapelvek

Van néhány alapelv, amely a jó minőségű mesterséges intelligenciát jellemzi. Ezek a következők:

Egyszerűség

Ez ugyanaz, mint az UX. Az egyszerű felhasználói felület megkönnyíti a felhasználók számára a webhelyen vagy alkalmazásban való navigálást, így arra összpontosíthatnak, amiért ott vannak.

Az egyszerű felhasználói felület nagyszerű példája a Google Home. Csak a keresősávot, a gombokat és néhány extra információt talál.

Source: Unsplash.com

KonzisztenciaAz azonos vagy hasonló elemek használata megkönnyíti a felhasználók számára, hogy megszokják a tervezést, és előre lássák, mi lesz a következő aloldalon. Ez felgyorsítja például a termékek vagy szolgáltatások vásárlását.

A Facebook webhely jó példa a következetességre. A felső sáv és az oldalsáv nagyon hasonló, és mindig jelen van, így a felhasználók gyorsan hozzáférhetnek a különböző szakaszokhoz, függetlenül attól, hogy hol vannak.

Vizuális hierarchia

Itt találkozik a felhasználói felület és a felhasználói élmény. Az elemek helyes elrendezésével irányíthatja a felhasználók figyelmét, és megkönnyítheti a webhelyen vagy az alkalmazásban való navigálást. A hierarchia segítségével kiemelhet bizonyos információkat, és biztosíthatja, hogy a látogatók ne maradjanak le róluk. Egy webáruház esetében ez azt jelentheti, hogy kedvezményes termékeket helyezünk el a főoldal tetején.

Visszacsatolás

A felhasználóknak azonnali visszajelzésre van szükségük, amikor egy webhely vagy alkalmazás elemeivel lépnek kapcsolatba. Ez megadja nekik az irányítás érzését, és biztosítja őket arról, hogy amit tesznek, annak hatása van.

A visszajelzés vizuális vagy hangjelzések formájában történhet. Egyes alkalmazások, például a Messenger, még a kettő kombinációját is használják.

Hozzáférhetőség

A jó mesterséges intelligenciának biztosítania kell a hozzáférhetőséget is, hogy a fogyatékossággal élő személyek használhassák a digitális terméket.

A hozzáférhetőségnek olyan tényezőket kell tartalmaznia, mint a színkontraszt vagy a betűméret beállítása. Ezenkívül fontolja meg a hangolvasás vagy a billentyűzetes navigáció beépítését a webhelyre vagy az alkalmazásba.

Source: Unsplash.com

Tisztaság

Ez arról szól, hogy az információkat világos módon mutassa be, hogy a célközönség megértse. Ha van egy webáruháza vagy egy nagyközönségnek szánt weboldala, válasszon egyszerű nyelvezetet, könnyen olvasható betűtípusokat és színeket, amelyek nem akadályozzák a tartalom böngészését. A világos háttér sötét betűtípussal ideális.

Esztétika és vizuális vonzerő

Az AI elsősorban a termék megjelenésére és érzetére összpontosít, ami jelentősen befolyásolja, hogy egy személy hogyan érzi magát a használat során. Ezért UI-tervezőként foglalkozni fog egy vonzó, vonzó, vonzó felület létrehozásával, amely igazodik a márkához vagy annak márkajelzéséhez.

Testreszabhatóság

Ez a pont arra összpontosít, hogy a webhelyet és az alkalmazást különböző képernyőméretekhez igazítsa. Ez az AI-tervezés kulcsfontosságú jellemzője a mai világban, ahol az emberek különböző eszközöket használnak, a mobiltelefonoktól a táblagépeken át a számítógépekig.Tudtad…?

Egy weboldal vagy alkalmazás azon képességét, hogy alkalmazkodjon a különböző képernyőkhöz, „reszponzivitásnak” is nevezik?

A felhasználói felület tervezésének elemei

A felhasználói felület tervezése több elemmel működik. A leggyakoribbak, amelyekkel találkozhat:

 • Színek – nem kell túlzásba vinni. Ha kombinálja őket, használjon hasonló árnyalatokat, hogy elkerülje az agresszív kontrasztok létrehozását.
 • Betűtípus – olvashatónak kell lennie, hogy ne nehezítse meg az emberek számára az alkalmazással való interakciót. Nyugodtan használjon egynél többet a felhasználói felület kialakításán belül. Győződjön meg azonban arról, hogy az összes kiválasztott betűtípus együttműködik.
 • A képek lehetnek fényképek, különböző grafikai elemek vagy infografikák. Továbbfejlesztik a webhelyet vagy más digitális terméket, és további információkat nyújtanak.
 • Animációk és effektusok – ezek érdekes kiegészítések egy weboldalhoz vagy alkalmazáshoz, és felhívhatják a figyelmet konkrét információkra. Ügyeljen azonban arra, hogy ne tegye őket zavaróvá és kellemetlenné a kiválasztáskor.
 • Kisebb grafikai elemek – ezek közé tartoznak a gombok és űrlapok, amelyek megszakítják a szöveget, felhívják a figyelmet és megkönnyítik az oldalon való navigálást.

Mi áll a felhasználói felület tervezésének középpontjában?

A felhasználói felület tervezőjének munkaköri leírása általában a következőket tartalmazza:

 • A felhasználók és preferenciáik elemzése
 • Annak megismerése, hogy a felhasználók hogyan vélekednek a termékekről (weboldal, alkalmazás stb.)
 • Felhasználói felületek prototípusának készítése
 • Interaktív elemek és animációk létrehozása és használata
 • A termék adaptálása minden képernyőmérethez
 • Tervezési megoldások megvalósítása

Source: Unsplash.com

A felhasználói felület és a felhasználói felület tervezése közötti különbségek

A fő különbség az UX és a felhasználói felület kialakítása között az, hogy az UX a felhasználó általános élményére összpontosít a termékkel való interakció során. Ezzel szemben a felhasználói felület egy webhely, alkalmazás vagy más felület vizuális bemutatásáról szól .

Az UX az emberek problémáit is keresi és megoldja a termék használata során. Az UI ezután az UX megoldásokra épül, és megpróbálja esztétikailag kellemessé, izgalmassá és intuitívvá tenni őket.

A tervezési folyamat során az UX az első. A felhasználói felület következik, miután a tervező azonosította a problémákat és megoldásokat dolgozott ki.

És ne feledje, hogy nem kell csak a digitális világban használnia az UX-et. A fizikai termékek tervezésében is helye van. Másrészt a felhasználói felület csak a digitális világra vonatkozik, azaz webhelyekre, mobilalkalmazásokra és így tovább.

A felhasználói felület és a felhasználói felület tervezői közötti különbségek

Az UX és UI tervezőtől elvárt készségek minimálisan különböznek. Mindkettőnek együtt kell működnie, kommunikálnia kell, és nyitottnak kell lennie az új ötletekre. Kényelmesnek kell lenniük a felhasználói viselkedés kutatásában, valamint a prototípusok létrehozásában és tesztelésében is.

Néhány különbség magában foglalja azt a tényt, hogy az UX tervezőnek kritikus gondolkodónak kell lennie , és meg kell értenie az információs architektúrát. A felhasználói felület tervezőjének viszont kreatív gondolkodásmóddal és ismeretekkel kell rendelkeznie a reszponzív tervezésről.

Az UX designer inkább a használhatóságra és a praktikumra összpontosít, míg a felhasználói felület tervezője az interaktivitásra és a márkaépítési funkciókra (betűtípusok, színek stb.).

UX és UI tervezőeszközök

UX és UI tervezőként számos eszköz áll rendelkezésére a teljes folyamat felgyorsításához és egyszerűsítéséhez, valamint a pontos eredmények biztosításához. Néhány a legnépszerűbbek közül:

 • Figma – egy hatékony eszköz, amelyet mind az UX, mind a felhasználói felülethez használhat. Ez egy felhőalapú platform, amely lehetővé teszi a valós idejű csapatmunkát, és több tucat funkcióval rendelkezik a tervek tervezéséhez, teszteléséhez és prototípus-készítéséhez.
 • Az Adobe XD ideális tervezéshez és prototípus-készítéshez, és könnyen bővíthető más Adobe eszközökkel. Az előnyök közé tartozik az egyszerű használat, a nagy teljesítmény, a tisztaság és a valós idejű együttműködés.
 • Labirintus – Fejlett felhasználói élmény tesztelő eszköz, amely segít mennyiségi és minőségi adatokat gyűjteni a felhasználókról. Ez különösen akkor hasznos, ha gyors visszajelzésre van szüksége a megvalósítani kívánt tervek érvényesítéséhez.
 • Vázlat – kifejezetten a MacOS operációs rendszerhez tervezett eszköz. Elsősorban a vektorgrafikára összpontosít, de több tucat más funkcióval is rendelkezik. Könnyen integrálhatja olyan platformokkal is, mint az InVision, a Zeplin vagy az Abstract.
 • Webflow – népszerű eszköz a webdesignhoz és fejlesztéshez. Lehetővé teszi, hogy reszponzív és vizuálisan vonzó webhelyeket hozzon létre kód írása nélkül. A legfontosabb előnyök közé tartozik az intuitív drag-and-drop funkcióval rendelkező vizuális szerkesztő, a vonzó animációk létrehozására szolgáló eszközök, valamint a gyors, biztonságos tárhely.
 • InVision – egy másik fejlett eszköz prototípusok készítéséhez és együttműködéshez. Több tucat funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a tervezési folyamat során használja – a kezdeti koncepciótól a végtermékig. Az InVision használata egyszerű, könnyen érthető és az Ön igényeinek megfelelően testre szabható.

Source: Unsplash.com

Mi a használhatóság?

Ez egy olyan jellemző, amely leírja, hogy egy személy hogyan használhat egy terméket vagy szolgáltatást a cél eléréséhez. Sokan gyakran összekeverik az UX dizájnnal, mert ebbe az esernyőbe tartozik. A kettő azonban nem ugyanaz.

A két fogalom közötti különbség az, hogy az UX egy összetett egész , amely a felhasználó teljes interakciójára összpontosít a termékkel. A használhatóság viszont csak arra összpontosít, hogy a termék könnyen használható-e egy személy számára , és megfelel-e az elvárásaiknak.

A design használhatósági szintje azon alapul, hogy jellemzői hogyan felelnek meg az emberek igényeinek. A Nielsen Norman Group szerint ez a funkció a második legfontosabb az UX-en és a felhasználói felületen belül, közvetlenül a használhatóság után. Tehát ne vegye félvállról.

A használhatóság lényeges elemei

A használhatóságot számos alapvető elem jellemzi, mint például:

 • Hatékonyság – olyan kialakítás, amely megfelel a használhatósági követelményeknek, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen, gyorsan és akadályok nélkül elvégezzék az egyes feladatokat.
 • Elkötelezettség – a használhatóság motiválja az embereket, hogy élvezzék a digitális termék használatát, és rendszeresen visszatérjenek hozzá.
 • Hibatűrés – a felhasználói felületnek világosnak kell lennie, hogy a felhasználó a lehető legkevesebb hibát kövesse el. Ezek meghosszabbíthatják az alkalmazás megvásárlásának vagy használatának folyamatát, és frusztrációhoz vezethetnek.
 • Emlékezetesség – a használhatóság megkönnyíti és gyorssá teszi az ember számára, hogy megtanulja, hogyan kell használni egy rendszert, webhelyet vagy alkalmazást. Így amikor visszatérnek, nem lesz gondjuk a gyors vásárlással vagy egyes funkciók használatával.
Legújabbak a kategóriában UX, UI, design
Cikk megosztása
Hasonló cikkek
Az Egyesült Királyság kkv-i márkaépítő hirdetési stratégiákkal virágoznak
2 perc olvasási idő

Az Egyesült Királyság kkv-i márkaépítő hirdetési stratégiákkal virágoznak

A legfrissebb adatok feltűnő tendenciát mutatnak az Egyesült Királyság kis- és középvállalkozásai (kkv-k) körében: többségük profitál hirdetési és márkaépítési stratégiáiból. Az Amazon Ads tanulmánya azt mutatja, hogy a kkv-k 86% -a a jelenlegi hirdetési megközelítéseiknek tulajdonítja az új ügyfelek sikeres vonzását és a márka ismertségének növelését az elmúlt évben.

Olvasás
Bridge Now

Legfrissebb hírek MOST

10+ olvasatlan

10+