6 min. čítanie

Ezekkel az eszközökkel egyszerűen létrehozhatod a logódat online

Minden márkának, függetlenül attól, hogy terméket árul, vagy szolgáltatást kínál, saját arccal, karakterrel, egyedi imiddzsel kell rendelkeznie. Ha megfelelően és következetesen használjátok ezeket a grafikai elemeket, könnyen megkülönböztetnek a konkurenciától. A logó az arculat legfontosabb része, amellyel az ügyfelek leginkább kapcsolatba kerülnek. Éppen ezért a megalkotásához kellő felelősséggel kell hozzáállni.

Ezekkel az eszközökkel egyszerűen létrehozhatod a logódat online

Ideális esetben a logó elkészítésével egy minőségi munkát végző, tapasztalt grafikust vagy ügynökséget szólítunk meg. Ez a folyamat természetesen több időt és költséget is jelent. Ha van már elképzelésetek és elég bátorságotok, kipróbálhatjátok az alábbi eszközöket is, amelyekkel online tudtok létrehozni logót. Mind ingyenesek, szóval nincs vesztenivalótok.

Mivel kezdjük és hogyan készítsünk logót? Nézzétek meg először, hogy milyen logója van a konkurenciának. Ha a piackutatással kész vagytok, kezdhetitek a tervezést. Jó, ha már az elején van ötletetek és elképzelésetek arról, hogyan nézzen ki a logó, mit szimbolizáljon és a cégfilozófia mely értékeit fejezze ki. A javasolt offline eszközök ehhez a fázishoz a ceruza, papír és brainstorming. Ezt követően már csak ki kell választani a megfelelő online eszközt, amellyel ingyen elkészíthetitek a logót.

Jó, ha már az elején van ötletetek és elképzelésetek arról, hogyan nézzen ki a logó, mit szimbolizáljon és a cégfilozófia mely értékeit fejezze ki.

Canva

Az első legyen a Canva, amelyet sokan úgy ismernek, mint a közösségi média szakértők kedvelt eszköze. Ugyanakkor logót is létre lehet hozni vele. Elérhető benne drag’n’drop funkció, ami nagyon jól jön azoknak az embereknek, akik kevés vagy semmilyen grafikai ismerettel sem rendelkeznek. A folyamat nagyon egyszerű, öt lépésből áll, és több mint 100 mintából választhatunk. Előny az is, hogy a Canva mobilapplikációval is rendelkezik, ami nagyon jól tud jönni, ha valamit menet közben kell oldani. Az alapverzió teljesen ingyenes, de ha láttok benne lehetőséget további felhasználásra is, érdemes elgondolkodni a haladó verzió használatán is. A Canva for Work 13 dollárba kerül havonta.

Logaster

Ezzel az eszközzel négy egyszerű lépéssel készíthettek logót. Első lépésként megadjátok a cég vagy projekt nevét, valamint kiválasztjátok a szakterületet, amelybe tartozik. Ezt követően rögtön meg tudjátok nézni a vázlatokat előnézetben, majd kiválasztotok egyet. A kiválasztottat tudjátok szerkeszteni: színt, ikont és betűtípust változtatni, és kész is vagytok a logóval. Ha megelégedtek a kis felbontású logóval, azt ingyenes le tudjátok tölteni, ha azonban jobb felbontásúra van szükségetek, 10 dollárt kell fizetni, és máris a tiétek.

Logo Makr

Ez az eszköz rögtön egy videós használati útmutatóval vár titeket. Szintén drag’n’drop elven működik, és maga a logó készítése is pontosan ugyanilyen egyszerű. Azonban a fentebb felsoroltakhoz képest megvannak a saját korlátai a logó későbbi szerkesztését illetően. Alacsony felbontásban a logó szintén ingyenesen letölthető. 

Ezek az eszközök kiváló lehetőséget adnak azoknak, akik a személyre szabott megoldásokat nem tudják még megengedni maguknak.

Hipster Logo Generator

Öt egyszerű lépés és már kész is a logónk. Kevesebb ikonból választhatunk, de ha a logónk inkább szöveges, akkor ezt az online logókészítő eszközt nekünk találták ki. Itt is érvényes, hogy az alacsony felbontású logó érhető el ingyenesen. A nagyobb felbontásúért fizetni kell, azonban mindössze 5 dollárt.

MarkMaker

Ezt az eszközt a prototípus kategóriába soroljuk, azonban kiváló. Elsőként megadjátok a cég vagy projekt nevét, és azonnal elárasztanak lehetőségek tömegével, hogy hogyan is nézhetne ki a logótok. Ezután csak lájkolni kell azokat, amelyek tetszenek. Ez alapján a MarkMaker megtanulja, hogy mi fog nektek tetszeni, és azokat fogja megjeleníteni. Amint megtaláltátok a megfelelőt, már csak ki kell választani, és finomítani a részleteket. Ez az ingyenes online logókészítés egyik legegyszerűbb módszere.

Vectr

A Vectr nagyjából a GIMP nagyon leegyszerűsített verziója. Használatához nincs szükségünk semmilyen grafikai “skillekre”, azonban ez egy fokkal igényesebb eszköz, mint az előbbiek. A legjobb benne az, hogy online is dolgozhattok vele, valamint letölthetitek a számítógépetekre is. Live editing funkció is elérhető benne, ami nagyon jól jöhet akkor, ha többen dolgoznátok egyszerre a projekttel, vagy csak megmutatnátok a többieknek, hogy hol tartotok a folyamattal. Minden, amit létrehoztok ingyenes elérhető nagy felbontásban is. Egy másik előny, hogy hasznos útmutatókat is készítettek a programhoz, ami szükség esetén jól jöhet a logókészítés során.

Logo Foundry

Ezzel a lehetőséggel egyenesen telefonról vagy tabletről is készíthettek logót. Több mint 3000 szimbólum és ikon érhető el benne, valamint az előzőekhöz képest haladóbb szövegszerkesztést tesz lehetővé. Dizájner közösségükben pedig inspirálódhattok is. Itt megnézhettek egy videót is arról, hogy néz ki a tervezési folyamat. Ha nem zavarnak a reklámok az applikációban, és nincs szükségeket az egyéb kiegészítő funkciókra, ingyenes a program. Ha mégis jól jönnének az extra funkciók, hét dollárért feloldhatjátok az összeset.

Graphic Springs

Egy újabb eszköz, amely minták és logók széles kínálatával vár. Megadjátok a cég vagy projekt nevét, esetleg a mottót/szlogent. Ezt követően kiválasztjátok a kategóriát, amellyel szűkítitek a választási lehetőségeket. A kiválasztott mintát már csak finomhangolni kell. Elérhető egy érdekes szűrési lehetőség is, amely az elérhető új és népszerű logókon alapul. Azonban itt még nem ér véget a Graphic Springs adta potenciál. Ha nulláról indulnátok, megadhatjátok csak a formát vagy a szimbólumot, a dekorációt pedig saját ízlésetek és elképzelésetek szerint adhatjátok hozzá. A szoftver használata ingyenes, azonban a végleges logó letöltéséért 20 dollárt kell fizetni. Ha a szoftver adta lehetőségeket mérlegeljük, ez az ár még így is kiváló.

Tailor Brands

Utolsóként a Tailor Brands eszközt mutatom be. Első lépésként megmutatjátok a rendszernek, hogy milyen logók tetszenek nektek általánosságban, mégpedig úgy, hogy az elérhető javaslatokból választotok. Néhány kör után megjelenik pár vázlat, abban a stílusban, amely vélhetően tetszik nektek. Válasszatok ki egyet közülük, és kisebb változtatásokkal addig alakíthatjátok, amíg elégedettek nem lesztek vele. Ehhez sincs szükségetek semmilyen grafikai tudásra. Elérhető egy drágább verziója is, azonban egy logó készítésére teljesen elegendő az alapverzió, évi 10 dollárért. Ha azonban elég nektek az előnézeti kép alacsony felbontásban, ingyenes a tiétek a logó.

Gyakran vitatott kérdés, hogy az efféle programok használata valóban jó megoldás-e a logó készítésére. Nem létezik rá egyetemes válasz, és én úgy gondolom, hogy mindig figyelembe kell vennünk az adott esetet. Tudatosítani kell, hogy mekkora vállalkozásról van szó, milyen területen működünk, és nem szabad megfeledkezni a márka céljairól és a meghatározott stratégiáról sem. Egy ingyenes logó nagyon hatékony tud lenni egy vállalkozás gyors beindításánál, de a későbbiekben a márka belefuthat abba, hogy a logója nem eléggé egyedi, túl általános a szimbólum, nehezen olvasható, vagy épp a formátuma nem megfelelő és hasonlók. Azonban semmi sem lehetetlen. Egy próbát biztos vagyok benne, hogy megér.

Zdieľať článok
Týždenný podcast UPdate